Ən yaxşı tələbələr bilər: "Altıncı dad reseptoru kəşf olunub"
07.05.2017
Farid Pardashunas
Amerikalı alimlər, insanlarda yeni dad reseptorunun
olduğunu iddia edirlər. New Scientist jurnalında yayımlanan xəbərə görə amerikalı
alimlər insanların makarona, çörəyə, düyüyə və kartofa niyə daha çox dəyər
verdiyini ortaya çıxarıblar. Sadalanan bu məhsulların hamısının tərkibində
nişasta mövcuddur.
Oregon Dövlət Universitetinin araşdırmaçıları insanlarda tərkibində "nişasta” olan yeməkləri təyin edən altıncı dad reseptorunun olması haqda açıqlama veriblər. Dr. Juyun Lim araşdırmada iştirak edən könüllülərə təcrübə zamanı tüpürcək enzimlerini və şirin dad reseptorlarını blok edən bir qarışıq, daha sonra müxtəlif səviyyələrdə olan karbohidratı maye olaraq verdiklərini deyib. Təcrübədə iştirak edənlər bu dadın "nişasta” olduğunu bildirib. Professorun sözlərinə görə asiyalı insanlar bu dadı düyüyə, avropalılar isə çörəyə bənzədiblər. Hələ ki, tam olaraq bu reseptorun yerini təyin etmədiklərini bildirən Lim, təcrübələrinə davam edəcəklərini bildirib.
İndiyə qədər insan tüpürcəyindəki fermentlərin nişasta molekullarını sadə şəkərə ayıra bildiyini və insanın yalnız karbohidratdaki şəkəri dada bildiyi düşünülürdü. Bu dad reseptorunun adı umami, yəni "umai” və "mi” birləşmələrindən əmələ gəlib. Yaponcadan mənası "Ləzzətli dad” deməkdir.
Oregon Dövlət Universitetinin araşdırmaçıları insanlarda tərkibində "nişasta” olan yeməkləri təyin edən altıncı dad reseptorunun olması haqda açıqlama veriblər. Dr. Juyun Lim araşdırmada iştirak edən könüllülərə təcrübə zamanı tüpürcək enzimlerini və şirin dad reseptorlarını blok edən bir qarışıq, daha sonra müxtəlif səviyyələrdə olan karbohidratı maye olaraq verdiklərini deyib. Təcrübədə iştirak edənlər bu dadın "nişasta” olduğunu bildirib. Professorun sözlərinə görə asiyalı insanlar bu dadı düyüyə, avropalılar isə çörəyə bənzədiblər. Hələ ki, tam olaraq bu reseptorun yerini təyin etmədiklərini bildirən Lim, təcrübələrinə davam edəcəklərini bildirib.
İndiyə qədər insan tüpürcəyindəki fermentlərin nişasta molekullarını sadə şəkərə ayıra bildiyini və insanın yalnız karbohidratdaki şəkəri dada bildiyi düşünülürdü. Bu dad reseptorunun adı umami, yəni "umai” və "mi” birləşmələrindən əmələ gəlib. Yaponcadan mənası "Ləzzətli dad” deməkdir.
Linki kopyala
Bənzər xəbərlər
Oxşar xəbərlər
Həftənin xəbərləri
Huawei Pura 70 və Pura 70 Pro təqdim olunublar - QİYMƏTİ
WhatsApp-da AirDrop analoqu istifadəyə veriləcək